Projecte social: Servei a les persones
La nostra intervenció amb la persona es basa en el model d’acció social de Sant Joan de Déu (SJD) que prioritza /emfatitza una atenció integral i centrada en la persona en totes les seves dimensions.
És per això que el projecte social del CET està liderat per la Unitat de Suport a l’Activitat Professional (USAP). Aquest equip humà està format per professionals especialitzats en els diferents serveis que oferim (neteja, jardineria i serveis auxiliars) així com en monitoratge, treball social i psicologia; i també en els valors de l’entitat.
LA UNITAT DE SUPORT A L’ACTIVITAT PROFESSIONAL
L’objectiu de l’equip USAP és vetllar pel desenvolupament professional, personal i social de les persones contractades i d’aquesta manera afavorir la seva inclusió laboral, social i comunitària.
Així doncs, per a cada persona contractada s’elabora un Pla Individual d’Inserció (PII) amb l’objectiu de promoure el seu ajustament personal i professional i planificar el suport i seguiment que s’ha de realitzar.
OBJECTIUS DEL PROJECTE SOCIAL
El treball de la USAP s’acompanya amb intervencions individualitzades i personalitzades per a:
- Una òptima adaptació del lloc de treball
- Facilitar l’aprenentatge de les tasques
- Desenvolupament de les competències i habilitats laborals
- Desenvolupament d’habilitats relacionals i socials
- Formació continuada sobre productes, eines i maquinària de treball adaptada a les necessitats de cada persona i al lloc de treball
- Empoderament i foment de l’autonomia laboral i personal
- Si s’escau, coordinació amb altres agents socials o sanitaris
- Psicoeducació davant la discapacitat i qualsevol altra situació de la vida
- Treball conjunt amb la família i la seva xarxa de suport, ampliant la nostra atenció per a donar resposta a les necessitats que es presentin
Metodologia de treball
La nostra missió és impulsar el desenvolupament personal i social del col·lectiu de persones amb discapacitat mitjançat l’oportunitat d’un treball de qualitat, remunerat i estable. Entenen que així les persones, i les seves famílies, en situació de vulnerabilitat social poden dur a terme projectes vitals propis de forma autònoma, en la comunitat i així contribuir a crear una societat més justa.
Així doncs, nostra atenció a les persones està arrengada / arrenglada al carisma de Sant Joan de Déu i segueix la filosofia d’atenció integral. L’acció social integrada i centrada en la persona, compromesa des de l’ètica amb l’eficiència, la qualitat i la innovació en base a l’evidència i coneixement.
L’ATENCIÓ INTEGRAL COM A BASE DEL PROJECTE SOCIAL
L’acollida i l’atenció de la persona en risc d’exclusió i vulnerable al CET es fa mitjançant el model d’atenció integral i centrada en la persona treballadora amb l’objectiu prioritari de la seva inclusió laboral. A través d’aquest model, la persona treballadora rep suport en l’àmbit laboral, social i psicològic durant la seva pertinència a Intecserveis. I si s’escau, ens coordinem amb altres agents socials i sanitaris implicats en cada procés personal.
A mode d’exemple, el recorregut de la persona es: realitzar l’entrevista de selecció, incorporació a la borsa de treball, incorporació al CET, adaptació al lloc de treball, desenvolupament de competències i capacitats, Pla Individual i Inserció, seguiment i suport continuat per a una major satisfacció i qualitat de vida de la persona.
Per a un major èxit cal un seguiment continuat per identificar les necessitats i poder facilitar-ne la millor resolució possible. Una adequada capacitat de resposta acompanyada d’una atenció propera i de proximitat facilita la comunicació i la participació de la persona treballadora en la solució.
ATENCIÓ A LES NECESSITATS SOCIALS
D’altra banda, existeixen programes d’atenció a les necessitats socials i també s’organitzen i es proposen activitats de tipus lúdic i social.
Així doncs, la nostra filosofia és ser proactius per donar resposta a les diferents/noves necessitats socials que sorgeixen i transformar les necessitats en oportunitats per fomentar la participació de la persona en el seu procés respectant la seva autonomia.
A l’apartat de transparència podeu consultar diferents protocols, guies o manuals que guien la nostra intervenció.
Les persones en situació de vulnerabilitat social han de ser sempre el nostre centre d’atenció i l’acompanyament i el seu suport s’ha de realitzar amb professionalitat, proximitat, amabilitat, sensibilitat i positivitat.
Entenem que el lideratge col·laboratiu del projecte ha de tenir sempre l’objectiu de fomentar l’autonomia de les persones i propiciar els efectes positius que l’activitat laboral i professional pot tenir a la vida de les persones.
Beneficiaris del projecte EXPT P1032-2023